Aromatický tymián

Voňavá bylina s ostřejší nasládlou vůní připomíná hřebíček nebo kafr. Skvělý pomocník pro přípravu zvěřiny, drůbeže, sekaných mas, ryb i tradičních českých omáček, paštik, sýrů, kořenících směsí a bylinkových másel. Seznamte se s tymiánem.

Koření pochází ze stálezeleného, vytrvalého keře, jehož stonky postupně zespodu dřevnatí. Zelené listy jsou zespodu plstnaté a na vrchní straně zase hladké. Tymián kvete bílou, růžovou nebo modrofialovou barvou. Rostlina není nikterak náročná na pěstování, a tak se s ní můžeme hojně setkat i v našich krajích. Pro tymián je důležité slunné místo a sušší propustná zemina. Domovinou rostliny je Středomoří, kde roste volně ve svazcích. Staří Egypťané používali tymián k balzamování mumií. Řekové a Římané zase věřili v jeho posilující účinky, a tak si ho přidávali do koupelí a hojně ho konzumovali i zápasníci. Druidové se domnívali, že koření léčí mysl, tělo a přivolává zdraví organismu. V současné době se tymián používá po celé Evropě.

Tymiánová silice mají velmi aromatickou vůni a nahořklou štiplavou chuť. Pro své dezinfekční účinky bývá součástí ústních vod, zubních past a mýdel. Tymián tvoří základní součást kořenící směsi „bouquet garni” používané ve Francii, dále se přidává k dochucení pokrmů z hub, masa, do sýrů, ke zvěřině, do salátů, omáček, nádivek nebo do zeleninových a luštěninových pokrmů. Báječný je také v kombinaci s oreganem a bazalkou, kde se přidává do těstovin a pizz. Sušený tymián doporučujeme přidat do připravovaných pokrmů hned ze začátku vaření, neboť se tak může postupně uvolnit jeho aroma a chuť. Naopak čerstvý tymián přidejte do jídla v průběhu vaření. Tymián uchováváme v nepropustných kořenkách, abychom zachovali jeho aroma i chuť.

Tymián je kromě koření také léčivou bylinou. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům, rovněž proti průjmu, nadýmání a ulevuje při chronických zánětech žaludku. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle nebo bolesti v krku. Pozitivně pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organismu, dále také stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať můžeme použít ke zmírnění svědění od bodavého hmyzu.

Mezi nejznámější odrůdy se řadí tymián obecný, citronový, kmínový, a také mateřídouška úzkolistá a hlavatá. Ať už zvolíte jakýkoliv jeho druh, tymián vám vždy přinese silné nezaměnitelné aroma, dobrou chuť přeje GURMANIAK.

0