Atraktivní vzhled i pikantní chuť dodá pokrmům chilli

Říkají vám něco pojmy jako Trinidad Scorpion, Carolina Reaper, Naga Viper, Ghost Pepper nebo Jalapeño. Nebojte, nejedná se o žádná zaříkávadla, nýbrž o nejpálivější odrůdy chilli papriček na světě. Pro všechny tyto druhy paprik je společné, že obsahují látku kapsaicin, která zapříčiňuje jejich ostrost.

První důkazy o chilli papričkách pochází z Mexika, kde se hojně pěstovaly již před více než 6 000 lety. Chilli také pěstovali indiáni dávno před tím, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Díky zásluze mořeplavců a evropským kupcům se chilli rychle rozšířilo do celého světa. Pomohl tomu i fakt, že chilli papričky se staly skvělou náhradou za tehdy drahý pepř. Velké oblibě se dostalo chilli především v Indii, kde v současné době představují nedílnou součást tamní indické kuchyně, potažmo indických pokrmů. Z Indie už to bylo, co by kamenem dohodil do Osmanské říše a odkud se rozšířily do Maďarska, kde se z nich stalo národní koření – mletá paprika.

Existuje 5 druhů kultivarů, které tvoří základ pro chilli. Mezi tyto druhy řadíme papriku setou, křovitou. křídlatou, chlupatou a čínskou. Chilli koření vzniká tedy mletím více druhů sušených exotických papriček, rostoucích v subtropech a tropech Jižní a Střední Ameriky, Afriky, Vietnamu, Japonska, Číny a Indie. Rostliny rostou obvykle do výšky 2 metrů a jejich plody mají zpravidla zelenou, žlutou nebo červenou barvu. Každá odrůda má však svůj specifický tvar, zabarvení, ale i pálivost. Právě ostrost u chilli papriček je způsobena látkou nazývanou kapsaicin, která způsobuje podráždění v ústech a na povrchu patra. Na základě pálivosti se vytvořila Scovilleova stupnice, jež měří intenzitu ostrosti v jednotkách. Až do roku 2007 byla považována za nejpálivější papričku na světě, paprička Ghost Pepper s půvabnou přezdívkou chilli démon, jež udávala 1 041 427 jednotek Scovilleovy stupnice (SHU). Využití chilli paprička našla zejména u místní policie a vojenských složek, neboť se používá jako náplň do kouřových granátů. Dnes už jsou jednotky SHU téměř dvakrát překonané a dosavadní nejpálivější paprička nese název Carolina Reaper s 2 200 000 jednotek SHU. Není divu, že se s těmi nejpálivějšími odrůdami musí pracovat pouze v ochranných rukavicích. Ke středně pálivé odrůdě se řadí známé Jalapeño a ještě mírnější jsou papričky nazývané Habanero.

Nenechte se zmást pikantní chutí papriček, která v přiměřené míře přináší tělu pozitivní účinky. Kapsaicin v těle působí protizánětlivě a dezinfekčně. Má také vliv na prokrvení celého těla, produkuje tělesné teplo a spouští rychlejší metabolismus. Ze stejného důvodu jsou chilli papričky od pradávna považovány za přírodní afrodiziakum. Mimo další látky obsahují chilli papričky vitamin C a karoten B. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý.

V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Navíc podporují chuť k jídlu, a tak se báječně hodí do nakládacích směsí, omáček k masu, gulášů, fazolí a polévek. Chilli můžeme do pokrmů přidávat jak v čerstvém stavu, tak i sušeném nebo rozemletém na prášek. U nás toto lahodné koření koupíte jednak vločkové, tak i v celku. Koření se stalo nedílnou součástí thajské, mexické a indické kuchyně. Připravují se z něho například známá jídla jako kari, Chilli con carne nebo omáčka Tabasco. Pokud z plodu odstraníte zrníčka, docílíte méně ostré chuti.

Na závěr přináší GURMANIAK jednu radu. Pokud chcete uhasit žár chilli papriček v ústech, NIKDY se je nesnažte uhasit čistou vodou, pocit pálivosti se akorát zhorší. Látka kapsaicin je ale dobře rozpustná v tucích a alkoholu, a tak doporučujeme vypít sklenici mléka, zajíst ostrou chuť jogurtem nebo si dodat kuráž a zapít panáčkem.

0