Bobkový list jako symbol moudrosti a slávy

Koření, které je opředeno plnou řadou legend, zdobí police nejen kuchyní, ale také hlavy vítězů, císařů a básníků. Již staří Řekové věřili, že se jedná o posvátnou rostlinu, a tak se po celém světě uchytila vavřínová koruna z bobkových listů jako symbol zkušenosti, vznešenosti, vítězství a ochrany.

Bobkový list roste na vavřínu vznešeném, někdy označovaném jako ušlechtilý. Vavřín je znám již z řecké mytologie, kdy se o něm ze začátku hovořilo spíše o posvátné rostlině než jako koření. Lidé věřili, že je ochrání před úderem blesku, a nebo jim přinese krásné snění, když si ho vloží pod polštář. Dokonce pro řeckého boha Apollóna se stal bobkový list jedním ze symbolů, s nímž je vyobrazován. Dle báje nosil Apollón vavřínový věnec na hlavě jako symbol neopětované lásky, nymfy Dafné, která se raději proměnila ve strom, aby s řeckým bohem nemusela být. Římští a řečtí politici i váleční hrdinové zase nosili věnce na počest slávy a vítězství. Odtud pochází také lidové rčení “neusnout na vavřínech” a stále na sobě pracovat.

Vavřín je stále zelený keř či strom, který roste až do výšky 18 metrů. Daří se mu v subtropických oblastech, kde roste i planě, stejně tak i ve Středomoří, Íránu a Sýrii. Největším producentem tohoto koření je Turecko. Listy vavřínu mají kožovitý, podlouhlý a po okrajích typicky vlnitý tvar. V dospělém stádiu mohou dosahovat šířky 3 – 4 cm a délky 6 – 12 cm. Spodní strana listu bývá světlejší. Květy jsou drobné, bělavé až nažloutlé a plodem stromu je bobule (bobek).

Bobkové listy chutnají nejlépe usušené, protože tratí svou původní hořkost ale příjemné aroma zůstává. Koření obsahuje silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný, zelené rovnoměrné barvy bez náznaku skvrn či hnědého zabarvení. Koření se přidává do mnoha klasických omáček, marinád, polévek, ale i masových či rybích pokrmů a kyselých jídel. Používá se ke konzervaci a nakládání hub, zeleniny nebo červené řepy. K přípravě dušených pokrmů či vývarů si připravte tzv. bouquet garni, tedy svazek bylinek – bazalka, bobkový list, šalvěj, saturejka, tymián, petrželka nebo rozmarýn, a tím získáte neodolatelnou chuť vašeho pokrmu. Dobrou chuť vám přeje váš GURMANIAK.

0