Chutná semena z borovice, to jsou piniové oříšky

Piniové oříšky jsou vlastně semena ze samičích květů borovice pinie, která pochází ze středozemní oblasti. Další známé druhy rostou na Sibiři a v Kanadě. Díky jejich jemné chuti skvěle vyniknou v každé kuchyni.

Opomíjet bychom neměli ani jejich pozitivní účinky. Oříšky obsahují proteiny, zdravé tuky, minerály (zinek, železo, vápník, mangan či draslík), sacharidy, antioxidanty vlákninu a různé druhy vitamínů. Například díky vysokému množství vitaminu E dochází k zachování integrity buněčné membrány sliznic a kůže, ta je posléze chráněna před škodlivými volnými radikály kyslíku. Navíc díky mono-nenasyceným mastným kyselinám, jako je kyselina olejová, napomáhají snižovat hladinu LDL neboli “špatného” cholesterolu a zvyšují HDL, tedy “dobrý cholesterol” v krvi.

Srdce a další části kardiovaskulárního systému ovšem umí chránit i jinak. Pozitivně totiž působí na hladinu cukru v krvi. Piniové oříšky mají velkou nutriční hodnotu, protože obsahují 61 % tuků, složených převážně z nenasycených mastných kyselin, jako jsou kyseliny linolová a pinolová, které jsou velmi důležité při tvorbě nervové tkáně. Díky vysokému obsahu vitaminu B pomáhají při poruchách nervové soustavy a doporučují se lidem, jež trpí stresem nebo depresemi. Kladné účinky mají rovněž na trávicí soustavu, a tak je lze konzumovat v průběhu diet.

Tak jako většina oříšku, i pinie podléhají po otevření rychlé zkáze, pokud nejsou důkladně uskladněny. Skladujte je tedy na suchém a chladném místě, abyste předešli jejich žluknutí. Konzumovat je můžete samostatně nebo přidat k dochucení salátů, těstovin či pečiva. Výbornou variantou je také olej z piniových oříšků, který se používá při přípravě mnoha tradičních léčivech. Jeho změkčující vlastnosti pomáhají udržet pleť dobře chráněnou před suchem, a tak své využití najde i ve studené kuchyni.

Tip na závěr, připravte si domácí bazalkové pesto s piniovými oříšky. Budete potřebovat hrst čerstvých bazalkových lístků, 100 ml panenského olivového oleje, asi 6 lžic strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, špetku soli a 2 lžíce piniových oříšků, které můžete zakoupit u nás. Nejdříve nasekáme stroužek česneku a natrháme bazalku. Poté smícháme, přidáme pinie a půlku olivového oleje. Celé to společně rozmixujeme. Postupně olej přiléváme, aby pesto mělo krémovou konzistenci a na závěr dochutíme italským parmezánem, popřípadě solí. Dobrou chuť vám přeje váš GURMANIAK.

0