Čočková polévka s klobásou

  • 200g zelené francouzské čočky Champagne
  • 1 malá cibule
  • 3 střední brambory
  • 3 střední mrkve
  • 50 g celeru
  • 200g klobásy – nakrájené na tenká kolečka (ideálně 3 různé druhy klobás)
  • zeleninový nebo drůbeží vývar
  • yzop
  • saturejka
  • sůl
  • pepř
  • hladkolistá petrželka na ozdobu

Čočku propláchneme studenou vodou, zalejeme vodou a necháme přes noc nabobtnat (min. 3 hodiny). Slejeme, dáme dostatečné množství čersté vody a uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a bylinky. Lehce osmahneme, přilejeme ½ l studené vody, rozmícháme, uvedeme do varu a rozmixujeme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, čočku i s vodou, vývar a na kolečka nakrájenou klobásu. Zvolna za občasného míchání vaříme asi 10 min. Osolíme, opepříme podle chuti a nakonec ozdobíme petrželkou.

0