Fenykl jako koření i zelenina

Fenykl se těšil značné oblibě již ve starém Egyptě a římští vojáci i gladiátoři ho používali k posílení a udržení dobrého zdraví. Mezi lidmi je oblíbený díky svému příjemnému aroma i pozitivním účinkům na organismus.

Fenykl řadíme k malému rodu vytrvalých bylin z čeledi miříkovitých, jejichž domovem je oblast okolo Středozemního moře. Sklizeň probíhá od konce léta až do začátku podzimu. Rostlina fenyklu se značně podobá kopru, avšak ten dorůstá do větších rozměrů. Fenykl roste do maximální výšky 1,5 metru a kvete od července do září. Jeho plody jsou oválné dvounažky s hnědozelenou až hnědožlutou barvou. Pro fenykl je typicky nasládlá, lehce štiplavá chuť připomínající celer nebo anýz a pronikavá lékořicová vůně. Jedlé jsou všechny části rostliny, od semen, listů až po stonek i cibuli.

A tak se odpradávna pěstuje fenykl nejen jako koření, ale i zelenina. Dříve se používala také fenyklová voda k omývání očí při zánětech a ke kloktání. V některých zemích se dokonce věřilo, že odhání zlé duchy, a tak byl fenykl umisťován nad dveře nebo do klíčových děr. Dokonce se přidává i do alkoholického nápoje absintu, kde tvoří jednu ze základních ingrediencí společně s anýzem a pelyňkem. Plody fenyklu v sobě ukrývají silice, olej, sacharidy, bílkoviny a další tělu prospěšné látky. Fenykl podporuje činnost střev, usnadňuje odkašlávání, má protikřečové účinky a nejčastěji se používá k tišení nadýmání a k podpoře tvorby mateřského mléka. Navíc tlumí toxické působení alkoholu.

V kuchyních se využívají především fenyklová semena, a to buď celá nebo mletá. Koření se dobře kombinuje se sýrem, rybami, masovými směsi, polévkami, saláty a omáčkami. Fenykl se používá také k nakládání okurek, do likérů nebo dokořenění chleba či sladkých moučníků. Listy fenyklu jsou vhodné ke zlehčení tučných jídel. Delikatesou je také nadzemní “hlíza” u tzv. sladkého fenyklu, která má příjemnou vůni a anýzovou chuť. Ať už použijete fenykl v jakékoliv podobě, určitě z jeho chuti ani vůni nebudete nikdy zklamáni. Dobrou chuť přeje GURMANIAK.

0