Jak na ořechy?

V předchozích článcích jsme se seznámili s jednotlivými druhy ořechů a nyní se podíváme na to, jak ořechy správně skladovat, namáčet, pražit a nebo třeba jak z nich vyrobit chutné mléko. Bát se ale vůbec nemusíte, nebude to takový oříšek, jak se na první pohled může zdát.

Proces zpracování
Ještě předtím, než se podíváme na to, jak ořechy správně uskladňovat, přibližme si proces sklizně a následné zpracování. V prvé řadě se odstraní dužina, kterou je ořech obalen. Pokud jsou ořechy v tuto chvíli ještě ve skořápce, začnou se sušit při teplotě zhruba 38 °C po dobu několika dnů. Například kešu oříšky se v této fázi musejí opražit nebo uvařit, protože slupka obsahuje dráždivé látky, které by při následném loupání dokázaly kontaminovat celý oříšek. Existuje však i výjimka, a to v podobě raw kešu oříšku, který se ručně jeden po druhém vyloupne, aby nedošlo k jeho kontaminaci. Loupači při práci musejí používat ochranné rukavice, aby nedocházelo k podráždění jejich pokožky (avšak takových kešu oříšků je na trhu naprosté minimum). Následně se ořechy znovu suší, třídí a nakonec balí. Ani s makadamovými ořechy to není snadné, neboť mají natolik tvrdou a zároveň kluzkou skořápku, že se těžko rozbíjí kamenem či kladivem. Díky moderním technologiím probíhá loupání ořechů ve specializovaných loupačkách, které vyvíjí tlak až 21 kg na centimetr čtvereční. Oproti tomu se musejí piniová semínka vydrolit ručně ze šišek a jedno po druhém následně opatrně vyloupat z tvrdých dřevitých skořápek. Zkrátka co druh, to jiná technika zpracování.

Jak správně ořechy skladovat?
Kvůli vysokému obsahu tuků, mají ořechy tendenci žluknout. Avšak při správném skladování můžete tomuto procesu snadno zabránit a prodloužit tak jejich dobu konzumace o několik měsíců. Jakékoli vyloupané ořechy skladujte v pevně uzavřené nádobě na tmavém a chladném místě, nejlépe v lednici. Pro dlouhodobé uskladnění můžete zvolit i mrazák, protože ořechy obsahují malé množství vody, a tak jim mražení vůbec neuškodí. Nevyloupané ořechy, tedy ořechy ve skořápce postačí skladovat na chladnějším místě a pravidelně je kontrolovat.

Bez slupky i se slupkou
Většina z nás jistě někdy okusila oříšek se slupkou, která často kazí chuťový zážitek z ořechů, neboť jim dodává hořkou pachuť. Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť. Navíc se právě v ní koncentruje hodně zdraví prospěšných látek. Řeč je o různých fenolových látkách, jež působí jako antioxidanty. Pokud však holdujete spíše loupaným ořechům, dále se dočtete několik metod, jak se slupkou zatočit. Například lískové ořechy můžete dát na chvíli do trouby a poté je v utěrce promnout, slupka by měla sama odpadnout. Další metodou je tzv. blanšírování neboli zalití ořechů (lze aplikovat zejména na mandle) vroucí vodou a minutu je v ní ponechat, slupka by pak měla jít odstranit velmi snadno. Poslední zmíněnou metodou je namáčení ořechů (na několik hodin) ve vodě. Ty posléze můžete oloupat, byť někdy docela pracně. Tato metoda lze použít na mandle, lískové a částečně i vlašské ořechy, naopak nefunguje na pekany (naštěstí jejich slupka není hořká).

Namáčení ořechů
Namáčet ořechy nemusíte pouze kvůli odstranění slupky, ale také pro zvýraznění jejich chutě. Mnohým druhů navíc velmi prospívá, když je namočíte, protože je tak aktivujete do podmínek vhodných ke klíčení, což je dělá ještě více výživnější a stravitelnější. A jak na to? Ořechy zalijte dostatečným množstvím vody (cca půl litru na 100 g) a nechte namáčet. Doba namáčení se u jednotlivých druhů liší. Piniové oříšky namáčejte 2 hodiny, makadamové ořechy po dobu 4 hodin, para ořechy 6 hodin, pekanové ořechy 4 hodin, lískové ořechy 6 hodin a kešu 2 hodiny a déle. Vodu poté vylijte a ořechy ještě propláchněte. Namočené ořechy jsou vhodné k okamžité konzumaci.

Pražení ořechů
Kromě namáčení můžete ořechy také pražit. Měli byste ale vědět, že ořechy by se neměly vystavovat příliš vysoké teplotě po dlouhou dobu, neboť tak ztrácí některé živiny (zejména omega-3). Šetrně pražit můžete suché i předem namočené ořechy. Pražit lze na pánvi (cca 10 až 20 minut na slabém ohni) nebo v troubě (při teplotě 160 °C po dobu 15 až 30 minut podle velikosti ořechů). Pokud chcete dodat ořechům opravdu slanou chuť, nechte je předtím namáčet v osolené vodě, a potom restujte.

Výroba oříškového mléka
Vhodnou alternativou ke kravskému mléku může být právě oříškové mléko. Všude kolem nás se s nimi roztrhl pytel, to nejlahodnější a nejchutnější si můžete vyrobit v pohodlí domova. Další výhodou je, že přesně víte, co obsahuje, a tak vás nic nepřekvapí. Na výrobu budete potřebovat 80 až 100 g ořechů a vodu. Ořechy nechte namočené přes noc, poté je slijte a propláchněte. Pak k nim přilijte čerstvou vodu a rozmixujte. Na nízkotučný nápoj přilijte 1 000 ml, na polotučný 800 ml, na tučný 600 ml a na smetanu pouze 250 – 500 ml vody. Nakonec si přichystejte plátýnko nebo utěrku a ořechy s vodou jím přeceďte. Získáte tím krémovou, jemnou chuť o mnoho lepší, než kdybyste použili pouze cedník. Takto vyhotovený produkt, oříškové mléko, můžete konzumovat okamžitě nebo ho uchovejte v lednic (max. 4 dny), a pokud byste chtěli prodloužit jeho trvanlivost, přidejte do něho špetku soli a trochu cukru, medu nebo agávového sirupu. Využít můžete i drť, která vám při výrobě mléka zůstala. Ta se může přidat do ranních kaší, smoothie nebo do těsta.

0