Je libo zázvor?

Koření s lehce štiplavou a slabě ovocnou chutí s nádechem citrusů má navíc výraznou pryskyřičnou vůni. Díky tomu dodává pokrmům příznačně ostrou svěžest, která vynikne v masitých, rybích i sladkých pokrmech.

Zázvor se získává z oddenku (nikoliv z kořene) stejnojmenné rostliny, a tedy zázvoru lékařského. Této vytrvalé rostlině se hojně daří v tropických oblastech. Přestože není přesně známo, odkud zázvor pochází, někdy se jako domovinou koření uvádí Čína. Ta je v současné době jejím největším producentem společně s Indií. Zázvor byl znám už ve starém Egyptě, Řecku i Římě, kde se přidával do omáček, k masům nebo luštěninám. Kouzlu zázvoru podlehla i královna Alžběta. Do Evropy se začal zázvor přivážet až ve středověku. Arabští obchodníci dlouho tajili jeho původ, a tak si vymýšleli fiktivní báchorky, aby zvýšili jeho cenu. Díky zaoceánským objevitelům se koření dostalo i do Karibiku, kde se stalo velmi oblíbeným. Dnes je zázvor levným a všeobecně rozšířeným kořením, své využití nalezl i v lidovém lékařství.

Pro zázvor je typických dužnatý, hlízovitý oddenek složený z jednotlivých pospojovaných článků. Z nich vyrůstá asi metr veliká lodyha. Plodem rostliny jsou trojpouzdré tobolky, které se vyvíjí zřídka a většinou nedozrávají. Planě rostoucí zázvor se již nevyskytuje. Na plantážích se rozmnožuje výhradně vegetativně (částmi oddenků). Rostlina nemá ráda přímé sluneční paprsky, proto se často pěstuje ve stínu jiných kultur. Po zaschnutí nadzemní části se oddenky vyorávají ze země. Následně se perou, suší a dále zpracovávají. Podle způsobu opracování se zázvor prodává neloupaný, polooloupaný, loupaný a bělený. K přípravě bílého, loupaného zázvoru se oprané oddenky tence oloupají a potom suší v tenkých vrstvách na slunci nebo pozvolna ve stínu. Neloupaný zázvor je opraný, horkou vodou spařený a posléze usušený i s kůrou.

Zdraví

Zázvor obsahuje aromatické látky, například zingiberen a menší množství bisabolenu, kterému dodává jeho typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkům má své pevné místo i v léčitelství. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech, napomáhá při léčbě rýmy, chřipky a také snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Některým citlivým lidem však může způsobovat zažívací potíže nebo pálení žáhy. Zkrátka všeho s mírou.

Použití

Zázvor je také skvělým pomocníkem v kuchyni, neboť dodá pokrmům lahodnou chuť i vůni. Báječně se hodí do rybích a masových pokrmů, sladkých moučníků a perníku, ovocných salátů a kompotů, studených a teplých nápojů. V posledních letech je velmi populární v kombinaci s alkoholickými nápoji, především s pivem, kterému dodá jedinečnou, intenzivní chuť. V zimních měsících zahřeje bezesporu zázvorový čaj s čerstvě nakrájenými kousky zázvoru a medem. Koření můžete také přidat do těsta na pečení. Své chuťové pohárky můžete poškádlit neobvyklou kombinací zázvoru s ovoce, například ananasem, angreštem nebo banánem v podobě smoothies. Oblíbený je zázvor zejména v asijské kuchyni, dochutit s ním můžete například pekingskou kachnu, sladkokyselé maso, tempuru nebo ragú ze zvěřiny. V obchodech je zázvor k dostání hned ve třech variantách – zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané) nebo růžový zázvor (nakládané plátky oddenku), který se nejčastěji používá v Japonsku. U nás koupíte 100g balení mletého zázvoru, ostrou intenzivní chuť přeje GURMANIAK.

0