Kardamom, nesprávně označován jako kardamon

Kardamom se získává ze semen několika druhů rostlin z čeledi zázvorníkovitých. Toto prastaré koření pochází z deštných tropických pralesů Indie, která byla až do konce 20. století jeho největším producentem. Seznamte se s kořením, které je klenotem ve všech kuchyních, a zároveň třetím nejdražším kořením na světě, hned po šafránuvanilce.

Kardamom roste na tropickém, vytrvalém bylinném keři. Jeho plody mají tvar tobolky a bývají 1– 2 cm dlouhé. Tobolky se těsně před dozráním odstřihují nůžkami, aby se z nich snadno nedostávala semínka. Sklizené tobolky se suší na slunci nebo v sušárnách. Usušené se vyčistí a roztřídí podle barvy a velikosti. Zpracování tobolek je různé. Někdo je síří, jiní zase tobolky mlátí, aby se na trh ke kupcům dostala už čistě vyloupaná semena.

Podle způsobu zpracování rozlišujeme kardamom bělený a nebělený, celý či mletý. Z obecné roviny dělíme kardamom na dva základní typy. Prvním z nich je kardamom černý, označován jako hnědý/ větší/ dlouhý nebo nepálský. Pochází z východního Himálaje a obvykle se pěstuje ve východním Nepálu, Sikkimu a v západní části Indie. Druhým typem je tzv. pravý či zelený kardamom původem z Indie. Semena z obou kardamomů mají silné aroma a palčivou chuť. Oba typy kardamomů se využívají v kuchyni jako koření do nejrůznějších jídel, pokrmů. Využití nachází i ve farmacii, cukrářství, pekařství, uzenářství, zelený kardamom se navíc používá také jako žvýkací koření a může se kouřit.

Jedno z nejdražších koření na světě, přepočteno na váhu, se může do jídel přidávat v malém množství, protože i to výrazně dochutí jakýkoliv nápoj či pokrm. Pro kardamom je nejlepší, když se skladuje uvnitř lusku, aby neztrácel svou chuť i vůni. Mletí lusků a semen dohromady snižujete jak jeho kvalitu, tak i cenu. U nás v GURMANIAKOVI pořídíte toto cenné koření v celém stavu v 50g balení.

Báječně se hodí nejen do indické kuchyně, přidat jej můžete i do severských pokrmů, jako jsou Julský chléb Julekake, švédský kardemummabullar bochánek nebo finský sladký chléb Pulla. Na středním východě se využívá prášek ze zeleného kardamomu jako koření pro sladká jídla, stejně jako tradiční ochucovadlo kávy nebo čaje. Kardamom je lahodný v kombinaci s pikantními jídly, které nejen skvěle ovoní, ale přidá jim i neodolatelnou chuť.

Oba jsou častými součástmi kořenících směsí, jako je indická či nepálská masala či thajské kari. Zelený kardamom je často používán v tradičních indických sladkostech a v Masala Chai. Oba se také často přidávají jako příloha k rýži basmati. Díky své aromatické chuti se kardamom používá do ginů a bylinných čajů. Už jste ochutnali naši sypanou směs Cejlonského čaje s kardamomem?

0