Kešu ořechy jako superpotravina

Kešu oříšky se mohou právem označovat za superpotravinu, neboť mají pozitivní účinky napříč celým naším organismem, díky bohatým zdrojů minerálů, nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vlákniny, vitaminů a antioxidantů.

Samotný název ,,kešu” pochází z portugalského slova ,,čaje,” a v překladu znamená ořech, který se produkuje sám. Kešu jablko je plodem ovocného stromu ledvinovníku západního, který vyrůstá až do výšky 12 metrů. Kešu ořechy jsou ve skutečnosti semena ve tvaru ledviny, které se drží v dolní části kešu jablka a na jednom jablíčku roste vždy jen jeden oříšek. Strom byl šlechtěn původně v severovýchodní Brazílii, odkud se v průběhu 16. století rozšířil do jihovýchodní Asie. V současnosti se pěstuje na plantážích v tropických oblastech Indie, Mosambiku, Brazílie, Tanzanie a Nigérie.

 

Proč konzumovat právě kešu oříšky? Protože snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a zároveň mají pozitivní vliv na zvládání stresu. Pomáhají v boji s cholesterolem, neboť dokáží snížit hladinu “špatného” LDL a naopak “zlepšit” dobrý HDL cholesterol. Přestože mají vysoký obsah tuku, podporují hubnutí, protože tuky v potravinách obohacují sytost jídel a zvyšují absorpci živin a minerálů rozpustných v tucích. Kešu dále obsahuje vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E, K, draslík, fluor, fosfor, hořčík, jód, mangan, selen, sodík, vápník, zinek a železo. Díky tomu brání vzniku žlučových kamenů, snižují riziko rakoviny, cukrovky, podporují zdravou mozkovou funkci, pokožku, vlasy a udržují zdravé dásně a zuby.

Kešu ořechy lze jíst v mnoha podobách jak syrové, solené, tak i slazené nebo kandované. Nezávadné oříšky by měly mít světle krémovou barvu bez prasklin, skvrn a zatuchlého zápachu. Oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladném místě, nejlépe v ledničce. Takto uschované kešu vydrží čerstvé po dobu 5 až 6 měsíců. Oříšky lze i báječně využít v kuchyni jako vynikající surovinu pro zdravé vaření nebo výrobu domácího rostlinného mléka či másla. Zkrátka možností, jak jíst kešu oříšky, existuje nepřeberné množství, u nás v GURMANIAKOVI je nabízíme v syrovém raw stavu.

Na závěr jedna zajímavost – určitě jste si všimli, že kešu ořechy si ani v GURMANIAKOVI nemůžete koupit ve vlastní skořápce. A proč tomu tak je? Může za to vnitřek skořápek, který obsahuje lepkavou pryskyřici (tzv. kešu balzám), který musí být před konzumací pečlivě odstraněn, neboť při kontaktu s pokožkou se chová agresivně. Tato pryskyřice má ale využití například v průmyslovém odvětví při výrobě laků nebo insekticidů.

0