Lahodné sušené meruňky

Meruňky rostou na stromech z rodu slivoň, kam řadíme také švestku, třešeň nebo broskvoň. Do Evropy se k nám dostaly na začátku letopočtu z Arménie. Odtud také pochází její latinský název armenica, jež dala základ českému slovo meruňka. Konzumovat je můžeme v čerstvém, zavařeném nebo sušeném stavu.

Meruňka je původem z Číny, ale brzy se rozšířila do celého světa. Největší zásluhu o rozšíření jejich pěstování ve středověku mají arabští obchodníci. V Turkestánu a v Číně dodnes rostou její stromy divoce. Staří Řekové je dokonce přezdívali “zlatým vejce slunce”. Ve střední Evropě se však pěstování meruněk datuje teprve od 17. a 18. století. V současné době se pěstuje přes 200 hospodářských odrůd, kam řadíme Bredskou, Bergeron, Karolu, Leskoru, Hargrand, Maďarskou, Velkopavlovickou nebo například Paviot. Nejrozšířenějším druhem v Česku je odrůda Velkopavlovická, která vyniká velkými plody prémiové kvality. Bohužel je citlivá na jarní mrazy a houbové choroby, a tak se v posledních letech zkouší vyšlechtit odolnější odrůdy.

Zdraví

Ovoce je bohatým zdrojem na vitamín C, díky kterému probíhá správné okysličení tkání, vstřebávání železa, regenerace nebo tvorba bílých krvinek. Dalším významným vitamínem je vitamín A, přičemž pouhé 3 meruňky pokryjí polovinu denní dávky tohoto provitamínu. Ten je důležitý pro naše oči a vývoj buněk. Žádné jiné ovoce navíc tělu nedodá takové množství beta-karotenu a hořčíku jako právě meruňky. Významný je i vysoký obsah kyseliny listové (zejména během těhotenství), železa a kalia. Z dalších prvků stojí za zmínku draslík a podíl stopových prvků jako mangan, zinek a kobalt.

Meruňky napomáhají

  • zlepšovat metabolismus a zdraví srdce
  • posilovat kosti, zuby a chrupavky
  • odstraňovat zácpu
  • zpomalovat stárnutí
  • při léčbě horečky, bolesti uší, anémie, chudokrevnosti a problémům s kůží

Sušené plody

Meruňky řadíme mezi zásadité potraviny, čímž vytváří protipól k dnešní převážně kyselé potravě. Bezesporu přináší našemu organismu pozitivní účinky, a tak bychom na jejich konzumaci neměli zapomenout. Pokud právě není sezóna tohoto lahodného ovoce, dopřát si jej můžete v sušeném stavu. Přestože sušené meruňky obsahují vyšší obsah kalorií, nezvyšují hladinu cukru v krvi, protože mají nízký glykemický index. Sušené meruňky dodají tělu spoustu energie, dokáží obnovit ztracenou sílu ve velmi krátkém čase. O svém by mohli vyprávět i američtí kosmonauti, kteří si je berou s sebou do vesmíru. Meruňky obsahují také významné množství kyseliny salicylové, která působí antibakteriálně. Ta totiž v žaludku a ve střevě ničí chorobné zárodky, a tím zastavuje hnilobné procesy.

Opatrní byste měli být pouze s výběrem těch správných sušených plodů. Sušené meruňky se totiž dají ošetřit dvojím způsobem. Meruňky ošetřené sířením, zachovají plodu krásnou původní barvu, avšak tato látka může u citlivých osob s astmatem způsobit stažení či zúžení průdušek. A tak by se takto ošetřené meruňky měli vždy před konzumací důkladně proprat v teplé vodě. Druhým typem jsou tzv. nesířené sušené meruňky, které mají daleko tmavší barvu než čerstvé, avšak nezpůsobují žádné zdravotní komplikace. Právě tento typ si u nás můžte pořídit v 250g balení. Zdravé mlsání přeje GURMANIAK.

0