Nápoj lásky z koriandru

Koriandr se řadí mezi velmi staré koření, známé již z dob starověku. Užití najde nejen v kuchyni jako koření, ale i jako lék. Přidává se do kořeněných vín a léčivých nápojů. Babské zdroje dokonce uvádějí, že koriandr tvoří základní ingredienci nápoje lásky.

Koriandr je jednoletá bylina, kterou používali již staří Egypťané, neboť byla nalezena v hrobkách faraonů, kde plnila funkci obětní rostliny. Římané a Řekové ji hojně využívali v kuchyních, dochucovali s ní nejen jídla, ale i vína, likéry, léky a nejrůznější lektvary. Na výrobu nápoje lásky jsou zapotřebí tři lžičky koriandru, který se posléze roztluče v hmoždíři a přidá do litru červeného vína. Nápoj se nechá týden odležet v uzavřené láhvi při pokojové teplotě. Poté se scedí a může se podávat. Osoba, která skleničku koriandrového vína v naší přítomnosti vypije, nás prý bude už navždycky milovat.

Původem je koriandr ze západní Asie a východního Středomoří, v současnosti se sním můžeme hojně potkat i v Rumunsku, Indii, Rusku a Jižní Americe. Tato nenáročná rostlina dorůstá výšky až jednoho metru. Kvete bíle až narůžověle a plodem jsou kulovitá dvojnažka. Výrazné aroma koriandrových lístků není každému příjemné, avšak se báječně hodí k ochucení pokrmů. Naopak jeho plody (kulovité nažky) mají příjemnou vůni po citrónu a borovici, jsou chuťově nasládlé i mírně palčivé. Zajímavým úkazem koriandru je, že ho v kuchyních využíváme úplně celý, tedy jak jeho čerstvé listy, kořen, tak i semena. Zárověn ale každá jeho část má jinou chuť i vůni. K dalším zvláštnostem patří, že na rostlině najdeme dva typy listů, zatímco ve vrchní části rostou listy dělené v čárkovité úkrojky, ve spodní části mají listy tvar oválný až trojcípý.

Používání koriandru v posledních letech narůstá, a to nejen díky jeho příjemné citrusové chuti, ale také protože má dobrý vliv na trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, dezinfikuje zažívací trakt, pomáhá při bolestech břicha a pocitu nadýmání a v podobě obkladů pomáhá při revmatických potížích kloubů.

Široké oblibě se těší i v mnoha světových kuchyní, mezi ně patří indická, mexická, anglická, německá a středozemní. Čerstvými koriandrovými listy dochutíme například polévku z červené čočky, šakšuku, kuřecí na curry nebo zeleninovou rýži. Největší užití však nalézají suché plody koriandru, ať už celé nebo mleté. Koriandr můžeme přidat do omáček, polévek, likérů, při výrobě cukrovinek, při uzení masa nebo nakládání hub či zelí. Koriandr tvoří nedílnou součást kořenících směsí – kari, garam masaly a přidává se také do harissy.

0