Nenáročná rostlina i chutné koření, to je bazalka

Původem z Indie a tropických oblastí Asie, avšak díky aromatické vůni a silné, peprně kořenité chuti se rázem rozšířila do celého světa. V současnosti oblíbená rostlina pěstovaná hojně na zahrádkách i v květináčích za okny se stala neodmyslitelnou součástí zejména italské kuchyně.

Bazalce se lidově říká Bazalička a její název pochází z řeckého slova “basileus”, jenž znamená “král”. Rostlina pochází z Indie, kde se považuje za božskou bylinu a využívá se v rámci hinduistických obřadů. Své místo si našla i ve starém Egyptě, kde se používala při náboženských obřadech, balzamování mumií a léčení mnoha neduh.

Bazalka zastupuje rod přibližně 60 druhů rostlin, přičemž se jedná o jednoleté až víceleté rostliny z čeledi hluchavkovitých. Bazalka dorůstá obvykle do výšky 20 cm až 1 metru a její listy mohou mít různé zbarvení, zpravidla však zelené. V teplejších oblastech bývá chuť bazalky sladší a v chladnějším prostředí naopak může mít nahořklou chuť. Některé druhy mají zase více citrusovou vůni. Nejpěstovanějším druhem je bezesporu bazalka pravá. Tato jednoletá bylina kvete v červenci a v srpnu bělavými nebo narůžovělými kvítky. Pěstovat ji lze ze semínek, které se vysazují v březnu buď do květináčů, nebo do pařeniště. V polovině května se předpěstované sazenice sází do záhonů. Celá rostlina, a především její listy jsou silně aromatické.

Nejen díky své vůni ale také chuti se bazalka řadí k základním kořením, které se hojně používá v jihoevropských kuchyní. K dochucení mnoha jídel se dají využít listy v čerstvém i sušeném stavu. Bazalkou skvěle okořeníte pokrmy, jako jsou těstoviny, omáčky, zeleninové i masové polévky, pizzy, bylinková másla, masa, ryby a další jídla. Bazalka tvoří základní přísadu do tradičního italského pesta a lahodně vyniká v kombinaci s čerstvými rajčaty, mozzarellou nebo česnekem. Pokud chcete svůj kuchařský um posunout ještě o stupínek dál, vřele doporučujeme toto koření zařadit mezi své základní. Pro zachování vůně i chuti se bazalka skladuje ve vzduchotěsných kořenkách. Kromě všeho bylina působí pozitivně na vylučování žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu, trávení a ulehčuje odkašlávání. Na závěr přinášíme tip, jak skladovat čerstvou bazalku, kterou u nás koupíte v 50g balení, pro zachování chuti je prý nejlepší ponořit čerstvou bazalku do olivového oleje, váš GURMANIAK.

0