Není směs jako směs

Vedle základních druhů koření se na trhu objevují směsi koření, které se zpravidla přidávají do charakteristických pokrmů, bez kterého by jídla neměla takovou chuť, barvu nebo aroma. A tak vznikly už předem připravené směsi, které se rozšířili po celém světě. Vyvážená kombinace jednotlivých složek vytváří gurmánský zážitek nejen na talíři.

Kořenící směsi obsahují samotné druhy koření, ale také zeleninu, ovoce, houby, sůl, glutamáty i další chemické přípravky. Směsi mohou být jak v práškové variantě, tak i pastovité či tekuté podobě. Velkou výhodou takových směsí je, že nejenže šetří naši peněženku (při koupi jednotlivých složek bychom mnohdy zaplatili mnohonásobně víc), tak šetří i náš čas (jsou snadno po ruce a bývají vytvořeny v dokonalém poměru jednotlivých složek). Věříme, že každý gurmán má oblíbenou směs koření, kterou si sám rád připraví dle vlastní chuti, nálady i pokrmu. Vytvořenou směs poté můžete libovolně přimíchat do polévek, karbanátků, guláše, grilovacích směsí, kari a dalších rozličných pokrmů. Samozřejmě ve fantazii se meze nekladou, my níže příkládáme naše oblíbence, které si u nác zakoupíte už v hotovém stavu, a pak je můžete přidat do jídel dle vašeho uvážení.

Provensálské koření

Mezi naše oblíbené směsi patří například provensálské koření. Svůj název nese tato směs bylin z francouzské oblasti Provence, odkud byliny pocházejí. Koření obsahuje bazalku, rozmarýntymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon. Někdy se přidává i levandule. Koření je vhodné k dochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáček, těstovin, pizz a dalších pokrmů. Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970. Pro delší trvanlivost může být koření také naložené v octu nebo oleji.

Masála

Dalším favoritem je tzv. garam masála, tedy směs “libovolného” koření. Pod pojmem garam se ukrývá přízvisko horká či teplá, neboť směs má schopnost podpořit trávení, a tedy zvýšit tělesné teplo. Směs se v různých regionech Indie a Pákistánu skládá z odlišných druhů koření, avšak základní složkou bývá kurkuma, kardamomkoriandr. Dále směs může obsahovat chilli, černý pepř, zázvor, muškátový oříšek, sladká paprika, hřebíček, kmín, fenykl, bobkový list, badyán, hořčičné semeno nebo skořice. Směs je hojně využíváná v indické kuchyni, báječně dochutí každý pokrm a dodá mu i krásnou barvu. V GURMANIAKOVI kromě základní varianty můžete koupit i masalu barbecue, jež perfektně dochutí každé maso.

Curry

Do třetice všeho dobrého a chutného, posledním oblíbencem je kořenící směs kari neboli curry powder. Tato směs má původ v době britské koloniální nadvlády v Indii, kdy byla nesprávně označována pro výrobu tradičního tamilského pokrmu kari. Směs je velmi podobná garam masále. Díky pestrému složení obsahuje kari koření množství vitaminů, minerálů i omega-3 a 6 mastných kyselin. Složení kari koření se od sebe velmi liší, svou barvou i stupněm pálivosti. V kořenící směsi nalezneme kurkumu, pepř, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořici, někdy také pískavici, sušený česnek, chilli a koření. Na trhu se můžeme setkat s označením indické/ thajské/ javánské či anglické kari. Poslední zmíněný typ je uzpůsobený gurmánům, kteří si nepotrpí na příliš ostrá jídla. Anglické kari je nejméně pálivé, protože obsahuje minimum chilli.

0