Ořech, který potřebuje k rozbití kámen

Řeč je o pekanu neboli ořechovci pekanovém, mohutném listnatém stromu, jehož název vychází z indiánského výrazu a znamená, že k jeho otevření potřebujeme kámen. Strom pochází z centrální části jihu Severní Ameriky. Vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu, ale také na severu Mexika.

Strom dorůstá až do výšky 50 metrů a jeho charakteristický mohutný kmen se zaoblenou korunou může mít šířku i 20 metrů. Plodem stromu je peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Pecka s vnitřními semeny je vlastně ořechem, který se konzumuje. Mimo plody lze využít i samotné dřevo ořechovce, které se používá na výrobu rukojetí, nábytku či podlahovin.

Pekanový ořech má všestranné využití v kuchyni. Ořechy jsou navíc dostupné v různých velikostech, a tak si můžete vychutnat drobné, malé, střední, velké, extra velké a nebo mamutí. U nás jsou k dostání v 0,4 kg balení. Můžete je jíst v syrovém stavu neochucené, slané nebo slazené. Díky jejich bohaté máslové chuti se však výtečně hodí pro slané i sladké pokrmy. Například slavný “pekanový koláč” je klasický jihoamerický pokrm, ve kterém je jako hlavní ingredience použit právě pekanový ořech. A když zrovna nebudete chtít z ořechů péct, můžete jimi jednoduše posypat dezert či je mít jako doplněk k sušenkám nebo koláčům. Hojně využívané je i pekanové máslo, které se výborně hodí na mazání chleba či toastů.

 

A to vše díky jeho sladké máslové chuti a textuře, která může být zapříčiněna jeho vysokým hladinám mononenasycených tuků. Pekanové ořechy totiž mají obsah tuku přes 70 %, což je nejvýše ze všech druhů ořechů. Dále jsou bohaté na vlákninu, která snižuje rizika koronárních onemocnění srdce a podporuje fungování tlustého střeva, čímž zabraňuje zácpě, snižuje riziko kolitidy, rakoviny tlustého střeva a hemoroidů. Pekanové ořechy jsou zdrojem omega-3, L-argininu, betainu, cholinu, sacharidů, železa, manganu, hořčíku, zinku, fosforu, vápníku a draslíku. Tím výrazně detoxikují náš organismus, chrání buňky před volnými radikály, napomáhají léčení plešatosti mužů a podporují zdravý růst vlasů, odstraňují tzv. špatný cholesterol, podporují obranyschopnost, udržují náš mozek v kondici, zlepšují paměť a mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Pokud navíc pekanové ořechy konzumujeme pravidelně, předcházíme tím tvorbě žlučových kamenů a napomáháme prevenci před Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou a mnoha typům rakoviny. Abychom si vychutnali máslovou chuť ořechů, musíme je i správně skladovat. Po otevření je uschovejte na chladném a tmavém místě, tím prodloužíte jejich dobu konzumace. Pro snadnější konzumaci a lepší trávení, namočte ořechy do vody, nejlépe přes noc. Jemnou máslovou chuť vám přeje váš GURMANIAK.

0