těsto:
- 250g hladké mouky
- 250g špaldové celozrnné hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 droždí
- 2 lžíce rumu (nemusí být)
- necelý hrnek vlahého mléka
- 100g datlového sirupu
- špetka soli
- 125g kostky rozpuštěného másla
- 1 vaničkový tvaroh
Vše smíchat a nechat vykynout cca 30- 60 min.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochánky. Na plech s pečícím papírem vymačkáme těsto dokulata přes celý plech. Uděláme okolek (okraj), malý, při pečení vyběhne. Okolek potřeme zbylým bílkem.
Koláč pomažeme tvarohem (na jeden stačí půlka vaničky) a na to dáme na plátky pokrájenou rebarboru. Posypeme drobenkou. Pečeme cca na 160°C cca 30 min. Okraj koláče musí být zlatý.
Drobenka: 4 lžíce mouky, 3 lžíce tmavého cukru, 2 lžíce másla.