Šabrej alias kmín římský

Římský kmín se náramně podobá kmínu lučnímu, ale jeho semínka jsou o dost větší a mají zelenohnědou barvu. Neliší se pouze tvare či barvou, odlišná je i jejich vůně a chuť, takže se navzájem tato koření nedají nahrazovat. Hlavními pěstiteli tohoto koření jsou státy jako Uzbekistán, Tádžikistán, Turecko, Čína, Maroko, Egypt, Sýrie, Mexiko, Chile a Indie.

Šabrej kmínovitý neboli kmín římský je koření s velmi pronikavou až lehce nahořklou chutí. Kmín je původem z východního Středomoří, Pákistánu a severní Afriky. Již staří Egypťané tušili o jeho účincích, a tak ho používali do jídel ale i k mumifikaci. Stejně tak, jak si dnes my nedokážeme představit stůl bez slánky a pepře, si Římané nedovedli představit tabuli bez kmínu. Tento zvyk dokonce přetrval v Maroku, kde se každodenně prostírá stůl s kořenkou kmínu. V minulosti byl kmín považován za koření věrnosti a přisuzovaly se mu magické vlastnosti.

Koření pochází ze šabreje kmínovitého, jež dorůstá do pouhých 25 centimetrů. Drobná semínka sice připomínají kmín, ale liší se svým tvarem i barvou. Semínka bývají rovná se štětinkami a jejich barva je světlejší než u kmínu. Římskému kmínu se také někdy přezdívá kumín.

V kuchyni můžeme použít jak celý kmín, tak i mletý. Obě tyto varianty naleznete u nás v GURMANIAKOVI. Záleží pak už jen na vás, kam a v jakém stavu ho přidáte do svých pokrmů. Římský kmín dochutí kuskus, ryby, zeleninu, kuřecí, vepřové a jehněčí maso, klobásy, rýži i plněnou zeleninu. Báječným dochucovadlem je také pro kysané zelí, polévky, uzeniny, sýry a pečivo. Pomáhá s trávením těžkých jídel a dobře působí proti nadýmání, a tak by neměl chybět v žádné kuchyni. Jeho stopy nalezneme v portugalské kuchyni, ale i v indické (vynikající je v kombinaci s koriandrem, přidává se i do curry), mexické (je součástí Chilli con carne) a arabské kuchyně (oblíbený k jídlům z mletého masa a zeleniny).

0