Seznamte se s Badyánem

Koření pocházející především z Číny, Vietnamu a Dálného východu připomíná svým tvarem hvězdici a vůní zase anýz. Jeho typický tvar skvěle slouží i jako dekorace bytu.

Jméno badyán je pravděpodobně arabského původu a můžeme se setkat i s pojmem čínský nebo hvězdicový anýz, protože jeho vůně je velmi podobná anýzu. Může za to fakt, že obsahuje 4 – 5 % jemné, vonné anýzové silice. Ta má účinnou látku anethol, která je daleko cennější z badyánu než anýzu. Strom, na němž badyán roste, se nazývá badyáník pravý a je úzce příbuzný okrasným magnóliím. Stále zelený strom pochází z jižní Číny, kde se také nejvíce pěstuje a může dosahovat výšky přes 15 metrů. Plody se trhají ještě před dozráním a po usušení měchýřky zhnědnou, zdřevnatí a srůstají spolu po šesti až deseti kusech. Toto úhledné plodenství poté vytváří tvar zpravidla osmicípé hvězdice, které na vrchní straně puká a svou jemnou, leč intenzivní vůní připomíná anýz.

První zmínky o jeho pěstování jsou známé z doby již před 3 000 lety. Do Evropy ho přivezli mořeplavci v 16. století, ale lidé ho ze začátku moc nevyužívali. Vše se změnilo až v 17. století, kdy se badyán dostal i do střední Evropy a stal se nepostradatelným pomocníkem. Díky své jedinečné nasládlé a lékořicové chuti se začal hojně přidávat do marmelád, ovocných sirupů, nápojů a likérů.

Použití v kuchyni
Dnes už téměř zdomácnělé koření se náramně hodí k ochucení polévek, jablečných a hruškových kompotů, povidel, perníku, bábovek, sušenek, cukroví, sladkého pečiva, likérů, horkých ovocných nápojů a čajů. Pro získání sladší chuti lze použít na vaření kuřecího, kachního, vepřového i hovězího masa. Badyán je také neodmyslitelnou složkou v asijské kuchyni a tvoří jednu ze základních položek Směsi pěti koření. Kromě kuchyně, se badyánová silice používá v průmyslu, a to při výrobě likérů a parfémů. Má využití i v lékařství. Dříve se doporučoval jako utišující a posilující lék, neboť má zklidnit bolesti břicha a žaludku, zmírňovat nadýmání, podporovat kvalitní spánek a uklidňovat nervy. U nás je k dostání 100 % celý badyán v 50 g balení, váš GURMANIAK.

0