Shakshuka (Šakšuka)

  • olivový olej 2 lžíce
  • pasta harissa 1–2 lžíce
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • 2 velké papriky (červená a žlutá), nakrájené na kostičky cca 0,5 – 1cm
  • česnek, nadrobno nakrájený 2 stroužky
  • mletý římský kmín 3 lžičky
  • 3 konzervy nasekaných rajčat (3 x 400g)
  • vejce 5 ks
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana 380g
  • svazek čerstvého koriandru (případně ploché petržele nebo bazalky – záleží na vaší preferenci)

Oblíbené jídlo zemí Středního východu, ale i Severní Afriky.

Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme harissu, rajčatový protlak, papriky, česnek, římský kmín a 1 lžičku soli. Za stálého míchání restujeme cca 10 minut, než papriky změknou. Potom přidáme rajčata, přivedeme k varu a na mírném plameni necháme probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti přisolíme.

Ve směsi vytvoříme obrácenou lžící 5 důlků (jeden uprostřed pánve). Rozklepneme vejce a nalijeme do důlků. Bílky opatrně roztáhneme do omáčky vidličkou, ale nepoškodíme žloutek. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C na cca 10 minut. Bílek by měl být téměř pevný a žloutky tekuté. Pánev odstavíme, jemně osolíme a opepříme žloutky a posypeme sekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou nebo jogurtem na zjemnění pálivosti.

Servírujeme s bílým chlebem nebo pita chlebem.

0