Symboly oplývající granátové jablko

Aromatické ovoce se sladkokyselou chutí roste na marhaníku granátovém. Pochází z ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde byl původně endemitem. Avšak díky mořeplavcům a obchodníkům se přes Írán rozšířil do celého Středomoří. Odedávna je také symbolem plodnosti, úrodnosti, blahobytu a nesmrtelnosti.

Rostlina

Řeč je o granátovém jablku, plodu granátovníku obecného (starším termínem označovaného jako marhaník granátový) rostoucí především ve Středozemní oblasti. Jablko je atypické hlavně svým vnitřním uspořádáním a zakulaceným šestibokým tvarem. Tvrdá slupka v sobě ukrývá šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází semena. Oproti slupce a vnitřním přepážkám, které mají vysoký obsah hořkých a trpkých látek, jsou semínka vhodná ke konzumaci. Jejich celkový počet v jednom plodu může přesahovat až 600 jadérek.

Zdraví

Přestože je granátové jablko tvořeno téměř z 80 % vodou, ve zbylé části jsou významně zastoupeny vitamín B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů), E a K. Dále se v něm nachází vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, organické kyseliny (zejména kyselina citronová). Zajímavostí je obsah látky s názvem punicalagin, která se hojně vyskytuje zejména ve šťávě z granátového jablka. Podle vědeckých výzkumů je tato látka spolu s taniny (neboli tříslovinou) bojovníkem proti srdečním chorobám a škodlivým volným radikálům. Jablka jsou bohatá na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, a tak se jejich pravidelná konzumace doporučuje při problémech s trávením a střevy. Semínka s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vlákniny jsou také vhodná pro regulaci tělesné hmotnosti.

Konzumací granatových semínek napomáháte k/ ke

  • snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • prevence proti rakovině a kardiovaskulárních chorob
  • správné funkci střev a ledvin
  • snížení poškozování chrupavek u lidí s artritidou
  • zlepšení tvorbě červených krvinek
  • snížení hladiny oxidačního stresu a zlepšení hladiny kyslíku v krvi

Použití

Vedle klasického způsobu servírování jablka v čerstvém stavu, se využívá především šťáva. Ta se přidává do řady koktejlů i džusů. Mezi nejznámější orientální nealkoholické nápoje patří šerbet, do koktejlů se přidává zase výtažek z granátového jablka v podobě sirupu – Grenadina. Využití nalézá i ve studené kuchyni jako příměs do salátů. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů. V teplé kuchyni se náramně hodí k dochucení masa a ryb. Sladkokyselé aroma obohatí každé vaření a dodá pokrmům zajímavou chuť. Kromě omáčky nabízí GURMANIAK také sušená semínka granátových jablíček, která jsou vhodnou alternativou ke smaženým chipsům.

0