Většinu potřebných živin pro udržení celkového zdraví najdete v pistáciích

Pistáciové oříšky neboli řečíky pocházejí z malých stromů s šedou kůrou a první plody rodí až v 10 let svého života. Pistácie se řadí k jedněm z nejstarších jedlých oříšků, první archeologické důkazy pochází již z doby 6 000 př.n.l. Původně pocházejí z Asie (Íránu, Iráku a Sýrii), ale brzy se rozšířily po celém světě.

Plody pistácií mají béžovou skořápku, která roste na keřích v hroznech. V okamžiku, kdy skořápka podélně pukne na spojnici, je plod zralý. Pokud však v průběhu růstu nemá příznivé podmínky, skořápka nepukne. Barva jádra je od žluté po odstíny zelené. Obecně lze říct, že čím zelenější je jádro, tím kvalitnější je plod uvnitř.

Pistáciové oříšky jsou oblíbené nejen pro svou výjimečnou chuť, ale také protože obsahují bílkoviny, tuky, vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, E, thiamin, riboflavin, niacin, foláty, cholin, pantotenovou kyselinu a betain, železo, fosfor, hořčík, zinek, vápník, mangan, selen, měď, draslík a antioxidanty. Navíc se mohou pyšnit nízkým obsahem kalorií (pouze 160 ve 30 g), ve srovnání s jinými ořechy a sušeným ovocem. Pravidelným užíváním pistácií napomáhá člověk ke snižování hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou LDL “špatného” cholesterolu a zvyšování množství lipoproteinů s vysokou hustotou HDL “dobrého” cholesterolu. Dále také snižují krevní tlak, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním, udržují pružné cévy, podporují růst vlasů a nehtů, posilují kosti, nervový systém, pomáhají při anémii a povzbuzují při únavě.

Pistácie se prodávají v různých formách – loupané, neloupané, pražené, oslazené či solené. Plášť peckovice chrání oříšky pistácie před fyzickým poškozením a různými infekcemi. Proto jsou ideálním typem pistácie v přirozeném stavu bez tepelného zpracování. Vždy je skladujte ve vzduchotěsném obalu na tmavém, chladném a suchém místě, aby nedošlo k jejich zkažení. O tom, že jsou pistácie jedinečné svědčí i to, že jako jedni z mála ořechů obsahují většinu živin potřebných pro udržení celkového zdraví organismu. Pistácie mají všestranné využití, můžete je konzumovat přímo, a nebo přimíchat do ovocných a zeleninových salátů či pečiva. Vyrábí se z nich také zmrzlina či moučník typu baklava. U nás jsou k dostání pistácie natural loupané, váš GURMANIAK.

0