Vše, co vás zajímá o datlích

Sklizeň datlí probíhá zpravidla od září do prosince, a tak jsou datle častokrát spojovány právě s obdobím Vánoc, kdy k nám doputují. Datle se ale dají konzumovat celý rok a navíc prospívají našemu tělu v mnoha ohledech.

Datlová palma pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji řečeno z Mezopotámie. Datlovníky patří k nejstarším kulturním rostlinám, člověkem jsou pěstovány déle než 5 000 let a o jejich zmínkách se můžeme dočíst v samotné Bibli či Koránu. Díky vlivu člověka se palma rozšířila do suchých a teplých oblastí, kde se nyní hojně pěstuje. Vidět ji můžeme v Egyptě, Maroku, Indii, Pákistánu a na Kanárských ostrovech. Ty nejlepší datle prý pocházejí z Tuniska a Iráku. Datlové palmy poskytují, nejen v zemích svého původu, důležitý stín v nehostinných podmínkách a navíc slouží i jako stavební materiál pro pletení koberců, košíků a dalších praktických věcí do domácnosti. Datlovníky mají rádi teplo, dorůstají až do výšky 30 metrů a přežijí extrémní teploty, suchý vzduch i nedostatek srážek.

 

Datlovník pravý je mimořádně plodný strom, který v průměru urodí až sto kilogramů datlí ročně. Tvrdá podlouhlá pecka je obalena sladkou hnědočervenou dužinou. Obecně lze říct, čím je plod šťavnatější, tím je zralejší. Datle jsou složeny převážně ze sacharidů (přírodních cukrů a nízkého obsahu vody). Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus, proto jsou vhodnou volbou pro vyšší fyzickou námahu jako cyklovýlety, dlouhé treky nebo běh. Datle jsou bohatým a významným zdrojem potravinových enzymů, vitaminu A, B, K, thiaminu, riboflavinu, niacinu, kyseliny listové, chloru, draslíku, zinku, vápníku, železa a mědi. Navíc obsahují ve 100 g přibližně 300 kcal, a protože jsou bohaté na přírodní cukry jako je glukóza, fruktóza a sacharóza, skvěle vám dodají do těla energii. jde o ideální volbu pro dopolední i odpolední svačinku.

Kromě toho se v datlích vyskytuje kyselina pantotenová (B5), jež se stará o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a také podporuje soustředění. Datle dále podporují naši koncentraci, buněčný metabolismus, krvetvorbu, příznivě působí při nachlazení a rýmě, stimulují spánek a napomáhají při usínání a po jejich konzumaci navozují delší pocit sytosti. V některých kulturách jsou považovány za mírné afrodiziakum jak pro muže, tak i pro ženy. Doporučují se k podpoře mužné síly, pro těhotné a kojící ženy (podporují tvorbu mléka) i pro těžce pracující.

Datle se jí převážně sušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo dříve hojně využíváno beduíny a karavanami. Hlavně v arabských zemích se datle bohatě používají v kuchyni. Suché datle se konzumují přímo nebo se z nich připravují sladké moučníky, cukroví a pečivo. Datle chutnají báječně jak v čerstvém, tak i sušeném či lisovaném stavu. U nás je pořídíte 100 % sušené, koupit se dají dále s peckami nebo bez pecek, suché, polosuché nebo měkké. Abychom uchovali datle i po otevření čerstvé, měli bychom je uskladnit ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.

0