Všestranné využití ořechů v kuchyni

Ořechy se v kuchyni dají použít snad na tisíc různých variant. Často jsou přidávány do mnoha receptů, které v tomto článku představíme. Kromě rozmanitého využití v kuchyni, přinášejí ořechy navíc i řadu pozitivních účinků na organismus. Jsou zdrojem zdravých tuků, podporují správnou funkci trávicího traktu, působí v těle protizánětlivě, regulují krevní tlak a prospívají naší nervové soustavě. Dále dodávají tělu energii a při redukční dietě jsou skvělým pomocníkem, neboť mají vysoký obsah bílkovin, což navozuje delší pocit sytosti.

Ořechy můžeme klasicky konzumovat v syrovém stavu, popřípadě osolit, osladit, opéct, osmažit, upražit či obalit v těstíčku. Níže přinášíme řadu tipů, jak s nimi v kuchyni dále pracovat:

  • o tom, že z oříšků lze připravit chutné mléko jsme se již zmiňovali, a tak pouze tuto variantu připomínáme
  • s použitím ořechového mléka a chia semínek můžete vytvořit raw puding, který lze osladit libovolným sirupem a obohatit čerstvě nakrájeným ovocem
  • kromě mléka můžeme z ořechů vyrobit také máslo, které se skvěle hodí nejen na mazání pečiva, palačinek a lívanců, ale také do snídaňových směsí, dresinků, polévek a sladkých moučníků
  • připravit lze i mouka z oříšků, která se báječně hodí na pečení, zahušťování (na to jsou nejlepší kešu oříšky, které obsahují více sacharidů než ostatní ořechy) nebo k výrobě raw pokrmů, výroba mouky není nijak složitá, jediné co potřebujete, jsou ořechy a výkonný mixér, abyste směs dostatečně rozmělnili
  • mlsat ořechy můžeme jednak syrové, tak i dochucené (díky jejich všestrannosti můžete použít téměř jakékoliv koření, které vám chutná – provensálské, chilli, pepř, sůl, kari, červenou papriku, masalu…)
  • ořechy jsou vhodné do ovocných i zeleninových salátů, smoothies, těstovin, rizota, jogurtů a kaší, majonéz a dresinků, do těsta na chleba, krekry, rohlíky, dalamánky a sladké (muffiny, cookies nebo dorty) nebo do náplní na quiche či zapečených jídel
  • do teplé i studené kuchyně se náramně hodí pesto
  • ořechy mohou sloužit i jako ozdoba dortů, cukroví, jednohubek nebo pomazánek
  • málokdo si umí představit vánoční svátky bez cukroví, do kterého neodmyslitelně patří ořechy (kromě vlašských ořechů použijte pekanové nebo kešu oříšky)
  • chutnou a zdravou bombu vyrobíte smícháním libovolných druhů ořechů s vločkami, semínky, sušeným ovoce zakápnutým oblíbeným sirupem, medem nebo olejem, tuto směs poté za občasného míchání pečeme při teplotě 110 °C zhruba 60 minut, kromě výborné chuti si tím navíc krásně provoníte domov

Na závěr přinášíme tip na výrobu oříškového másla. To se může vyrábět jak ze syrových, tak i opražených ořechů (ty dodávají máslu výraznější oříškovou chuť). Vhodné je také nechat ořechy namočené na pár hodin ve vodě, jak který druh ořechů namáčet, se dozvíte u nás. Namočené ořechy poté usušte na pánvi nebo je rovnou opražte. Na výrobu oříškového másla budete kromě ořechů potřebovat také výkonný mixér, lépe řečeno food procesor se kterým jsou výsledky zaručené. Pokud máte jen větší mixér, je třeba použít dávku aspoň 200 až 300 g oříšků, při mixování v malé nádobě stačí 100 g. Doba výroby másla se může lišit dle používaného mixéru od 5 do 30 minut. Oříškové máslo můžete dále dochutit vanilkovým luskem, oblíbeným sirupem, olejem, kůrou z citrónu či pomeranče, mořskou solí nebo pepřem. Fantazii se meze nekladou a chuti jakbysmet, zdravé mlsání vám přeje GURMANIAK.

0