Zeleninová rýže

  • 400 g rýže Basmati Paraboiled
  • 600 ml vody
  • mrkev, 4 ks (větší)
  • cibule, 1 ks (malá)
  • koriandr, hrst
  • hřebíček, 16 ks
  • skořice mletá 2 lžičky
  • muškátový květ, 1 lžička
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • sůl 2 lžičky
  • olej (rýžový nebo jiný)
  • 2 lžičky másla

Rýži důkladně propláchneme a orestujeme na rostlinném oleji nebo másle až zesklovatí. Přidáme vodu, 2 čajové lžičky soli a cibuli (v celku “na ježka” – do oloupané cibule napícháme hřebíček), přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 20 minut. 
Mezitím na oleji orestujeme a necháme změknout najemno nastrouhanou mrkev, ochucenou skořicí a muškátovým květem.
Do hotové rýže vmícháme máslo, mrkev, nasekaný koriandr a ochutíme citronovou šťávou.

0