- 400 g rýže Basmati Paraboiled
- 600 ml vody
- mrkev, 4 ks (větší)
- cibule, 1 ks (malá)
- koriandr, hrst
- hřebíček, 16 ks
- skořice mletá 2 lžičky
- muškátový květ, 1 lžička
- citronová šťáva z půlky citronu
- sůl 2 lžičky
- olej (rýžový nebo jiný)
- 2 lžičky másla
Rýži důkladně propláchneme a orestujeme na rostlinném oleji nebo másle až zesklovatí. Přidáme vodu, 2 čajové lžičky soli a cibuli (v celku “na ježka” – do oloupané cibule napícháme hřebíček), přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 20 minut.
Mezitím na oleji orestujeme a necháme změknout najemno nastrouhanou mrkev, ochucenou skořicí a muškátovým květem.
Do hotové rýže vmícháme máslo, mrkev, nasekaný koriandr a ochutíme citronovou šťávou.