Zlaté koření, to je kurkuma

Někdo ji označuje za indický šafrán, jiní zase za žlutý zázvor. Řeč je o kurkumě, která se využívala v Indii při náboženských obřadech již před 6 000 lety. Koření zaujalo i slavného mořeplavce Marco Pola, neboť se o něm zmínil ve svých zápiscích z cest.

Koření je specifické svou dřevitou, pronikavou vůní a lehce pálivě nahořklou chutí. Samotné koření se získává ze sušených oddenků tropické rostliny kurkumovníku. Ta se pěstuje především v Indii, Číně, Indonésii, na Jamajce a Haiti (většina světové produkce však pochází z Indie). Má ráda vyšší vlhkost a světlé stanoviště s okolní teplotou mezi 20 až 30 °C. Kurkumovník má podlouhlé oválné listy, které vyrůstají z hlízového oddenku a svým tvarem připomíná zázvor. Plodem rostliny jsou mnohosemenné tobolky, které po dozraní samovolně praskají. V našem podnebí se rostlina pěstuje zejména jako pokojová květina, její květy připomínají tvarem květy lotosu, a tak ji designéři rádi používají ve svatebních dekoracích.

Nejstarší dochované zmínky o kurkumě pochází z knih, jež jsou staré přes 10 000 let. V čínské medicíně se jí dokonce přezdívá “omezené zlato”. Kurkuma hraje značný význam v lidovém lékařství. Její odvar podporuje trávení, dále napomáhá při chorobách ledvin a žlučníku. Kurkuma obsahuje éterický olej s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Kurkumin není pro lidský organismus škodlivý, a tak ho běžně nalezneme v másle, umělých tucích, sýrech, mastích, likérech a dalších výrobcích.

Pro svou význačnou vůni i chuť se kurkuma používá v kuchyni jak v čerstvém, tak i sušeném stavu. Čerstvá kurkuma náramně dochutí nakládanou zeleninu nebo ji můžeme přidat do pikantních pokrmů. Kromě chuti dodá sušená kurkuma jídlu i specifickou oranžovožlutou barvu. Koření se přidává do hořčice, Worschestru a do směsi kari. Kurkuma má všestranné využití, ochutit s ní lze téměř vše – bezmasá i masová jídla, omáčky, polévky, rýži, kuskus, bulgur, luštěniny, saláty i moučníky. U nás v GURMANIAKOVI pořídíte kurkumu mletou ve 100g balení. Dbejte také na správné skladování koření, o kterém si můžete více přečíst v článku Jak se správně starat o koření. Pokud doma pěstujete kurkumu a chtěli byste z ní vytvořit koření, nejprve je nutné oddenek kurkumy povařit ve vodě, poté byste ji měli týden sušit, nejlépe na slunci a nakonci rozemlít. Voala koření je na světě.

0